PO aktivnosti u OŠ „Vožd Karađorđe“, Leskovac

08. 06. 2015., SLIDESHOW

Tim za profesionalnu orijentaciju OŠ “Vožd Karađorđe” u školskoj 2014/2015.g. uspešno je realizovao raznovrsne aktivnosti u školi i u okruženju.

Nakon školske 2013/14. godine kada je škola dobila status mentor škole u nekoliko navrata je realizovana UPO uslugu pod nazivom: „Podrška za formiranje i osnaživanje vršnjačkih timova u školama“.

8.5.2015.godine u prostorijama škole organizovana je studijsku posetu za BOŠ i MOŠ škole. Voždov  Tim za PO je osmislio i realizovao posetu na način kakav dolikuje ozbiljnom domaćinu. Ugostili smo predstavnike iz 12 škola iz Leskovca i okruženja, imali smo u gostima dvanaest  nastavnika i osamnaest učenika iz tih škola. Realizovali smo raznovrstan program  posebno za  nastavnike i posebno za decu.

Učenici sedmog i osmog razeda, članovi  Tima za vršnjačku edukaciju, zajedno sa nastavnikom građanskog vaspitanja Goranom Andrejevićem – za svoje drugare goste iz drugih škola pripremili su i vodili dve radionice jedna o timu i timskim ulogama: „Tim i timske uloge“, a druga o potencijalnim zanimanjima pod nazivom: „Kad porastem biću…“.

Učenici sedmog i  osmog razreda priredili su i masovno učestvovali u Modnoj reviji različitih zanimanja (maskembal), koja je održana za sve goste u holu škole. Tri najkreativnija kostima po mišljenju stručnog žirija dobili su prigodne nagrade. Idejni tvorac ove aktivnosti je nastavnica likovne kulture Anđelka Savić.

U goste su nam došli uspešni ljudi koji su prezentovali svoja zanimanja: profesor srpskog jezika, vaspitačica i stomatolog.

Najveća atrakcija za za sve goste bila je poseta Vatrogasne brigade iz Leskovca. Učenici i nastavnici prisustvovali demonstraciji gašenja raznih vrsta požara u školskom dvorištu, upoznali se sa opremom, tehnikom i samim zanimanjem vatrogasac i oprobali se u „savladavanju“ vatrogasnog šmrka.

Paralelno sa ovim događajem u prostorijama škole, nastavnici članovi PO tima gostima kolegama nastavnicima prezentovali su UPO uslugu koju nudi naš PO tim i sa njima odradili jednu od radionica iz UPO pod nazivom „Tim i timske uloge“ i upoznali su goste sa rezultatima rada tima PO OŠ „Vožd Karađorđe“ od  2011.g. do 2015 g. Kao pravi domaćini pružili smo i gostima priliku da pokažu svoje primere dobre prakse.

Na kraju susreta članovi tima su dobili potvrde aktivnog učešća u Studijskoj poseti u trajanju od četiri sata.

U prijatnoj atmosferi realizovali smo sve aktivnosti vezane za ovu posetu i zabeležili važne segmente u radu. Lokalni mediji TVL i TV Studio MT aktivno su ispratili ovaj događaj i upoznali širu javnost o programu PO i aktivnostima realizovanim u ovoj Studijskoj posetoi.

Fotografije o ovom događaju pogledajte na FB stranici našeg tima za PO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100007831999199

Koordinator PO tima Irena Ivanović