Izveštaj sa Dana devojčica održanog 21. Aprila 2016.

01. 06. 2016., SLIDESHOW

21. aprila je održan još jedan izuzetno uspešan Dan devojčica. Ova međunarodna manifestacija je sa velikim uspehom obeležena šesti put zaredom u Srbiji, pre svega zahvaljujući odličnoj saradnji tima za organizaciju koji čine predstavnice Udruženja poslovnih žena Srbije i Centra Inventiva, uz podršku GIZ-a.

Devojčice su se tokom posete preduzećima, institucijama i srednjim školama, informisale o različitim zanimanjima i stekle nove uvide u mogućnosti, izazove i perspektive obrazovanja i zapošljavanja.

U razgovoru sa uspešnim preduzetnicama, policijskim inspektorkama, inženjerkama, i drugim predstavnicama zanimanjima netipičnim za žene, devojčice su stekle širu sliku o profesionalnim mogućnostima koja su pred njima i načinima da prevaziđu barijere i rodne stereotipe u izboru zanimanja sa kojima su se do sada susretale.

Dan devojčica u brojkama

U ovogodišnjem Danu devojčica učestvovalo je 19 gradova širom Srbije: Beograd, Kraljevo, Čačak, Niš, Vranje, Valjevo, Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Zaječar, Obrenovac, Požega, Sremska Mitrovica, Pećinci, Leskovac, Kragujevac, Melenci, Paraćin i Jagodina.

Ukupno 1206 devojčica iz osnovnih i srednjih škola posetilo je 42 preduzeća, 10 srednjih škola, 3 fakulteta i 3 udruženja. Posete su bile organizovane i realizovane od strane 7 Kancelarija za mlade, 61 osnovne škole i 5 srednjih škola.

 Izveštaji sa poseta

Neki od najinteresantnijih susreta održani su u Leskovcu gde su devojčice razgovarale sa uspešnim preduzetnicama o ulozi i uticaju žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim u poseti preduzećima Siemens i Continental, gde su imale priliku da upoznaju žene koje rade na poslovima magacionerke, trenerice, operateke i seterke.

Zanimljiv razgovor imale su u Novom Sadu na temu zanimanja samostalne policijske inspektorke, a u Melencima su se upoznale sa zanimanjima u saobraćajno-transportnom preduzeću.

U kompaniji Sunce Marinković u Kragujevcu su mogle da steknu konkretna iskustva na radnim mestima iz oblasti prodaje, upravljanja kvalitetom i bezbednosti na radu, proizvodnje, računovodstva, finansija, administracije, logistike i marketinga na kojima su zaposlene žene u toj kompaniji.

Opširnije izveštaje o svim posetama koje su realizovane možete se pročitati na sledećoj stranici sajta profesionalna orijentacija: http://profesionalnaorijentacija.org/o-projektu/vesti/.

Čestitamo svima koji su svojim zalaganjem i učešćem u organizaciji doprineli  da devojčice u Srbiji steknu nove uvide, perspektive i mogućnosti u planiranju svoje karijere i budućnosti!