Klaster

U metodi klaster učesnici na određeno pitanje odgovaraju pomoću kartica koje ispisuju po određenim pravilima, kako bi se kartice sa pojmovima kategorisale kao smisaone celine.

Uvod

Voditelj bira temu I priprema vizuelno pitanje za učesnike koje zatim predstavlja celoj grupi. Priprema moderacijske kartice u različitim bojama, deli svim učesnicima/učesnicama, prezentuje i objašnjava pravila za ispisivanje kartica:

  • pišu flomasterom,

  • pišu štampanim slovima,

  • velikim slovima i jasno je napisano na karticama najviše do tri reda,

  • beleži se najviše jednidejpo kartici.


Voditelj može da predstavi nekoliko ispisanih kartica kao primer kako bi ohrabrio učesnike i animirao da odgovore na pitanje na karticama. Za rad imaju pet minuta.

Posle završenog rada, voditelj sakuplja kartice u skrivenoj formi („licem ka dole“) zbog anonimnosti i priprema tablu na kojoj će postaviti ili lepiti karice.

Kod kartica koje slede, voditelj postavlja pitanje učesnicima/učesnicama da li kartice mogu da se kategorišu kod već postavljene kartice ili čine novu smisaonu celinu, pa ne bi trebalo da se postave ispod, već pored. U svakom novom krugu proverava sa učesnicima mesto kartice u odnosu na već postavljene kartice (u odnosu na smisaonu celinu) i podstiče učesnike/učesnice da daju naziv kao nadređeni pojam grupi ili koloni kartica u odnosu na smisaonu celinu koju kartice predstavljaju. Proces je završen kada se postave sve kartice iz grupe.

Ova meroda pomaže argumentaciju u kojoj učesnici mogu da vežbaju jasnoću, preciznost, fluentnost u izražavanju. Koristi se za razrađivanje određene teme relevantne za učesnike/učesnice a može se primeniti za bilo koju temu itd.

Radionice

Imamo 5 radionica u okviru metoda 'Klaster', podeljenih na one za VII i VIII razred, te za Kancelarije za mlade. Izaberite ispod koje radionice vas zanimaju.

VII razred VIII razred Kancelarija za mlade

U svetu vrlina i vrednosti


Osvešćivanje ličnih i uvažavanje tuđih vrednosti, uspostavljanje veze između vrednosti i zanimanja