Koje usluge profesionalne orijentacije pružaju Kancelarije za mlade

12. 09. 2012.

Koje usluge profesionalne orijentacije pružaju Kancelarije za mlade


24. 10. 2016.
Google...

Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did 1 find out about Mid East has got extra problerms as well....
14. 09. 2015.
Cheap True Religion Jeans...

Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks for your time!...
16. 10. 2013.
ugg on sale...

Koje usluge profesionalne orijentacije pružaju Kancelarije za mlade | giz...
18. 10. 2012.
12. 09. 2012.
Koje sve to usluge postoje u Kancelarijama za mlade?

Usluga predstavlja trajno činjenje mladoj osobi koje je usmereno na neku pozitivnu promenu u ponašanju, stavovima, znanju, veštinama ili vrednostima.

Kancelarije za mlade putem kanala komunikacije (brošure, otvorena vrata, Facebook, mejling liste i drugo) pružaju mladima u lokalnoj zajednici usluge informisanja iz različitih oblasti od važnosti za mladu osobu. Kancelarija koje imaju omladinski klub mladima mogu da pruže i prostor na korišćenje, kao i pristup računarima i internetu. Druge usluge – servisi koji postoje u nekim kancelarijama su i: volonterski servis, pravna pomoć, psihološko savetovalište i drugo.

Pored ovih usluga, Kancelarija za mlade često je mesto veoma praktičnih i zanimljivih aktivnosti za mlade, kao što su razne obuke, radionice, festivali, sportski dani... Ove aktivnosti i mnoge druge kancelarije sprovode same ili u saradnji sa organizacijama.

Usluga profesionalne orijentacije u Kancelarijama za mlade

Usluga profesionalne orijentacije u Kancelarijama za mlade u zavisnosti od kapaciteta određene opštine formira se kroz:

- Karijerni info kutak, koji je nosilac usluge karijenog informisanja
- Klub Moja posla, kao napredne usluge profesionalne orijentacije i karijernog savetovanja

Karijerno inforimisanje omogućava svim Kancelarijama za mlade da izgrade kapacitete da pružaju informacije mladima o mogućnostima za izbor škola i zanimanja. Ovo znači da u kancelariji postoje materijali za informisanje (PO poster, brošura, spisak lokalnih škola i preduzeća...) kao i osobe koje mladima mogu dati detaljnija objašnjenja vezano za dalje korake koje je potrebno preuzeti kako bi odluka o školi i zanimanju bila što iskrenija i promišljenija.

Napredna usluga karijernog savetovanja sprovodi se kroz timove za profesionalnu orijentaciju i omogućuje mladima obuke i individualno savetovanje pri kojima mladi prolaze različite radionice i vežbe. Ove radionice postepeno vode mladu osobu od samospoznaje do donošenja odluke i deo su petofaznog modela za profesionalnu orijentaciju, jedinstvene austrijske metode koje je GIZ prilagodio našem okruženju.

Pored treninga, napredna usluga uključuje i stalne servise kao štu su: job shadowing – posete kompanijama pri kojima je mlada osoba „senka“ zaposlenom i na taj način upoznaje sve aktivnosti koje podrazumeva jedno zanimanje u realnosti. Realni susreti i ekspetski intervjui predstavljaju organizovana gostovanja stručnjaka pri kojima gosti predstavljaju svoj posao, a mladi mogu da postave sva pitanja koja su njima važna da pravilno donesu odluku o zanimanju.

Usluga profesionalne orijentacije može da bude i najčešće jeste kombinacija ovih modela. Prostor za kreativnost i nove ideje u službi kvalitetnog servisa za mlade po meri mladih sa lokala postoji i treba ga razvijati.

Šansa za mlade

Jedini preduslov za postojanje održive usluge profesinalne orijentacije jeste jasna namera da se mladima omogući šansa da svoju karijeru biraju i grade kroz njima svojstven optimizam, bez nametnunih opterećenja roditelja, sredine i društva.