Kako osetljive grupe mladih učestvuju u programu profesionalne orijentacije?

02. 09. 2012.

Kako osetljive grupe mladih učestvuju u programu profesionalne orijentacije?


02. 10. 2021.
Google...

The information talked about inside the post are some of the best obtainable....
10. 03. 2021.
Google...

Here are some links to web sites that we link to for the reason that we consider they're really worth visiting....
31. 08. 2020.
Google...

Very few internet websites that happen to be in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out....
03. 07. 2017.
Google...

Sites of interest we've a link to....
21. 07. 2016.
Google...

Very few internet websites that take place to be in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out....
27. 05. 2016.
COUNTERSTRIKE...

Wow, attractive website. Thnx .....
28. 10. 2015.
oakley sunglasses for women...

Hey very interesting blog!...
26. 04. 2014.
posicionamiento buscadores...

The best posicionamiento sem around...
21. 04. 2014.
mortgage life insurance...

The top quality minnesota life insurance around...
20. 04. 2014.
seo company...

click here for top quality expert seo consultant around...
20. 04. 2014.
http://www.lifeinsurance.theclevergroup.com/...

The greatest combined life insurance around...
19. 04. 2014.
citrus heights...

see here for the best ford flex available...
02. 09. 2012.
Projektom “Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu“ je kroz Kancelarije za Mlade (KMZ) uključen veliki broj pripadnika/pripadnica osetljivih grupa mladih.

Cilj uključivanja mladih iz osetljivih grupa u program profesionalne orijentacije je doprinos njihovom osnaživanju, orijentisanju i profesionalnom aktiviranju.Kroz program mladi su imali prilike da jasnije sagledaju svoje probleme i teškoće i istražuju načine za njihovo prevazilaženje, kroz informisanje i usmeravanje ka razvoju sopstvenih potencijala. Upoznavanje i jasnije definisanje sopstvenih sposobnosti, interesovanja, vrednosti, svakako doprinosiboljem i lakšem profesionalnom orijentisanju i donošenju zrele odluke. Povratna informacija dobijena na radionicama i tokom procesa evaluacije je potpuno pozitivna i govore o važnosti I značaju programa profesionalne orijentacije koje projekat sprovodi za ove grupe mladih.

Već prilikom prilagodjavanja i izrade radionica i materijala za učesnike koji su kroz projekat prolazili u okviru KZM-ova, a to su mladi od 15 godina i stariji, posebna pažnja je posvećenja temama koje su važne za profesionalnu orijentaciju mladih iz osetljivih grupa. Ove teme su utkane u ceo petofazni model i kroz veliki broj radionica koje su izvodjene sa svim učesnicima tako da ne postoje radionice koje su namenjene samo pripadnicima/ pripadnicama osetljivih grupa jer bi na taj način one bile diskriminativne.
Indikatori na osnovu kojih su mladi definisani kao osetljiva grupa u okviru profesionalne orijentacije su:

• Grupe koje češće napuštaju školovanje,
• Grupe koje su u većoj meri nezaposlene u odnosu na druge grupe,
• Grupe koje su kasnije profesionalno ne aktivne, ne prijavljuju se na tržište rada, ne nastavljaju školovanje.

Tokom same realizacije programa, kroz radionice i individualno savetovanje je od ukupnog broja učesnika/učesnica oko 30% bilo pripadnika/pripadnica osetljivih grupa. Ove grupe mladih su bile uključene zajedno sa svim ostalim učesnicima/ učesnicama, što je primer potpuno inkluzivnih aktivnosti.

Projektom koncipiranim na ovaj način smo doprineli smanjenju diskriminacije, razbijanju stereotipa i predrasuda kako o odredjenim zanimanjima „rezervisanim“ samo za odredjene grupe ili pripanike/pripadnice odredjenog pola, tako i o pripadnicima/ pripadnicama osetljivih grupa i promovisanju jednakih prava za sve. U narednom period se nastavljaju aktivnosti u pravcu uključivanja što većeg broja mladih iz osetljivih grupa u proces profesionalne orijentacije, što kao krajnji rezultat može biti doprinos smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.