Kako lokalna zajednica može da podrži profesionalnu orijentaciju i zašto je to važno?

31. 08. 2012.

Kažu da je izbor zanimanja, pored izbora parntera najvažniji životni izbor, od koga u mnogome zavisi uspeh i sreća u životu. Profesionalna orijentacija omogućava deci da od najranijih dana, aktivno rade na tome da ovaj izbor naprave smišljeno i valjano.


31. 08. 2012.
Preduzeća su osnov razvoja lokalne zajednice


Ako ste predstavnik pduzeća i vi možete podržati profesionalnu orijentaciju tako što ćete otvoriti vrata mladima da u jednodnevnim posetama osete i saznaju šta sve to čini jedno zanimanje. Vaše preduzeće kroz realne susrete doprinosi lokalnoj zajednici i ujedno dugoročno kroz uticaj na mlade usmerava razvoj kompetentnog mladog kadra koji odgovara potrebama tržišta u vašoj sredini.

Pojedinac čini razliku

Ako ste pojedinac, koji ima zanimljivu karijeru, prijavite se u lokalnu kancelariju za mlade, i budite gost mladima koji će biti radi da vam postave sva pitanja vezana za vaš posao i zanimanje. Mladi često imaju predrasude u vezi sa mogućnostima zapošljavanja, slabo veruju u ličnu inicijativu, a odgovornost za zapošljavanje prebacuju na druge. Ukoliko ste stručnjak u svojoj oblasti koji ima drugačija uverenja, budite uzor i primer mladima ka aktivnom traženju zanimanja i izbora školovanja.


Atraktivni, efikasni i prepoznatljivi servisi za mlade u organizaciji lokalne samoupraveNezaposlenost mladih jedan je od ključnih problema u državi koji se mora rešavati na svim nivoima. Ako ste lokalna samouprava podrška programu profesionalne orijentacije donosi mladima dostupan, atraktivan i održiv servis. Podrška opštine čak i vidu minimalnih budžeta motivisala bi volontere lokalnih kancelarija za mlade da koordiniraju program profesionalne orijentacije i angažovala postojeće resurse opštine u vidu prostora, aktivnih mladih edukatora… Opština kroz podršku program profesionalne orijentacije gradi kapacitete lokalnih kancelarija za mlade i obezbeđuje vidljivost njenih programa, uz dorpinos rešavanju problema nezaposlensoti mladih koji posledična dovodi i do problema mladih sa zakonom, korišnjem psihoaktivnoh susptanci, vršnjačkim nasiljem…