Petofazni model

Petofazni model profesionalne orijentacije je put od pet koraka koji vode mladu osobu do izbora zanimanja i aktivnog planiranja karijere.

U ovom procesu osoba pre svega upoznaje sebe, svoje talente, osobine, vrednosti i interesovanja. Potom upoznaje mogućnosti okoline – saznaje kakva sve zanimanja postoje, koja su zanimanja tražena, upoređuje ih sa svojim željama i sklonostima. Zatim istražuje kakve su obrazovne mogućnosti – škole, fakulteti i neformalni obrazovni kursevi potrebni da bi se neko uspešno bavio željenim zanimanjem.

Posle ovog procesa istraživanja, upoznavanja sebe i okoline osoba je spremna da donese odluku o karijeri i kreira svoj akcioni plan kako će odluku sprovesti u delo.

Tokom celog ovog procesa mladi saznaju da je važno samostalno i informisano donositi odluke, da je važno pažljivo planirati i disciplinovano sprovoditi korake, ali i da je u redu grešiti i menjati planove, kao što se i sami menjamo.

Kako bi uspešno prošli kroz sve faze modela mladima će na raspolaganju u školama i kancelarijama za mlade biti različite prilike za samostalno i grupno učenje i istraživanje – testovi, radionice, savetovanje, praktične vežbe i portfolio za praćenje plana karijere.

Ovde mozete preuzeti materijale za sprovođenje PO radionica:

PO priručnici za nastavnike na srpskom
engleskom
mađarskom
albanskom

PO portfolio za učenike na srpskom
engleskom
mađarskom
albanskom