O strategiji realizacije projekta Profesionalna orijentacija

Da li je moguće u Srbiji za 3 školske godine da sve škole dobiju kompetentne timove da sprovedu program profesionalne orijentacije?

Obuke za profesionalnu orijentaciju

Sigurni smo da jeste jer naš model podrazumeva da će sve škole dobiti osnovnu obuku od 3 dana kojom se tim u školi koji čine pedagog, psiholog i nastavnik obuči da sprovede program u radu sa decom.

Škola može da unapredi svoje kompetencije, proširi tim, preuzme veće obaveze u realizaciji u školi ali i u širenju svoga znanja i iskustva sa drugim školama i tada postaje mentorska škola.

Škola koja se osamostali u realizaciji programa, u kojoj tim pomaže drugim školama da realizuju program kroz mentorstvo, koja uspostavi formalno partnerstvo i kreira usluge u profesionalnoj orijentaciji koje drugim školama koriste posteje model škola za profesionalnu orijentaciju.

Njima u programu realizacije pomažu Centri za stručno usavršavanje nastavnika.

Da li je moguće u Srbiji da za jednu školsku godinu sve kancelarije za mlade (KzM) formiraju uslugu karijernog informisanja?

Sigurni smo da jeste jer imamo tim od 30 trenera koji će, po iskazanoj potrebi  obučavati mlade iz kancelarija da pruže informacije o karijeri!

Tim Moja posla primer je kako mladi ljudi preuzimaju svoj posao u svoje ruke!

Usluge profesionalne orijentacije

Škole i KzM će razviti usluge koje će potom imati prilike da razmene između sebe ali da ih ponude i drugima. Katalog usluga će pomoći svakom pojedincu i instituciji da se orijentiše na ,,tržištu usluga profesionalne orijentacije’’.

 Manifestacije profesionalne orijentacije

Aktivno se uključujemo u sve manifestacije koje pomažu i olakšavaju odluku mlade osobe na njenom putu karijere.

  Sinergija znanja i iskustva i razmena na tržištu usluga profesionalne orijentacije

Važan zadatak projekta je da poveže interese svih  društvenih aktera da razmene svoje usluge i pomognu mladima da steknu znanja i veštine za zanimanje kojim žele da se bave i da već iz srednje škole izađu spremni da odgovore na sve izazove savremenog sveta rada.

Važne su nam usluge Nacionalne službe za zapošljavanje, obuke koje mogu da pruže preduzeća, znanja koja mogu da nam prenesu stručnjaci iz svojih oblasti i svi oni koji mogu da ohrabre mladu osobu u razvoju karijere.

Kako da ovaj sistem održimo?

Centar Inventiva je dom svih stručnjaka i stručnjakinja koji se bave profesionalnom orijentacijom u okviru našeg projekta. Centar Inventiva je garancija da će profesionalna orijentacija biti socijalna inovacija koja će da živi u našem sistemu.

TiPO – tim za  PO u svakoj sredini koji jača saradnju pojedinaca i institucija i stvara sredinu za učenje, planiranje i strateške odluke koje će omogućiti bolje zapošljavanje mladih.

Stručni forum – radna grupa koja omogućuje priliku za dalje usavršavanje kompetencija ali i za inovacije.

Klub Moja posla – prostor da mladi  kreiraju svoju budućnost!


Vesti

Veb sajt profesionalnaorijentacija.org 24. 05. 2022.

Veb sajt profesionalnaorijentacija.org je nastao u okviru projekta Profesionalna orijentacija u Srbiji koji je u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji realizovao GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta. Pročitaj vest→

Obuke za mlade u Nišu pod nazivom “Želim da radim” 03. 06. 2016.

Udruženje romskih studenata u Nišu organizovalo je i realizovalo zanimljive obuke za mlade pod nazivom "Želim da radim". Pročitaj vest→

Izveštaj sa Dana devojčica održanog 21. Aprila 2016. 01. 06. 2016.

U ovogodišnjem Danu devojčica učestvovalo je 1206 devojčica iz 19 gradova u Srbiji! Pročitaj vest→

Sajam obrazovanja u Šapcu 25. 05. 2016.

Mentorska škola "Jevrem Obrenović" bila je organizator sajama, na kome su se osnovcima predstavile srednje škole iz Šapca. Pročitaj vest→

Dan devojčica u Leskovcu i Kraljevu 25. 05. 2016.

Učenice škola iz Leskovca i Kraljeva učestvovale su u još jednom veoma uspešnom Danu devojčica! Pročitaj vest→