Akteri i partneri na projektu

Projekat “Profesionalna orijentacija u Srbiji” realizuje se u partnerstvu i saradnji sa brojnim, ključnim institucijama koje povezuju obrazovanje, tržište rada, predstavnike biznisa, stručnih udruženja, komora, ministarstava, nevladinih organizacija i mladih u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog programa profesionalne orijentacije.

Akteri na projektu su:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministarstvo omladine i sporta

Nacionalna služba za zapošljavanje

Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Lokalne kancelarije za mlade

Privreda

Centri za razvoj karijere

CENTRI ZA PROFESIONALNI RAZVOJ ZAPOSLENIH U OBRAZOVANJU

U toku 2011. u projekat su uključene škole u gradovima u kojima se nalaze Regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i centri za stručno usavršavanje:

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Kanjiža

Centar za stručno usavršavanje Smederevo

Centar za stručno usavršavanje Kruševac

Centar za stručno usavršavanje Leskovac

Centar za stručno usavršavanje Šabac

Centar za stručno usavršavanje Kikinda

Centar za stručno usavršavanje Kragujevac

CENTAR ZA KONTINUIRANO OBRAZOVANJE ODRASLIH

Bor

Roditelji

Roditelji i staratelji su u fazi odlučivanja o izboru školovanja i zanimanja neizostavni sagovornici za svoju decu. U programu, oni se podržavaju i osnažuju kroz roditeljske sastanke za prepoznavanje interesovanja i sposobnosti sopstvenog deteta, kako bi mu pomogli da u tom svetlu sagleda svet rada i pronađe sebe u njemu. Takođe, roditelji predstavljaju značajan izvor informacija o svetu rada jer svoje znanje i iskustvo mogu da prenesu kroz susrete sa ekspertima-stručnjacima za pojedina zanimanja i kao važan resurs za isprobavanje prakse. Uključivanje roditelja kao podrške u samospoznaji i samostalnom odlučivanju deteta o budućem školovanju, daje zadovoljstvo roditelju sa ispunjavanjem nove uloge u školskom životu, kao i u roditeljstvu. Program kroz zajedničke radionice sa decom osnažuje i razvojno podsticajni stil vaspitanja učenika.

Vršnjaci

Učenici/ce završnih razreda osnovne škole su u veoma osetljivom periodu odrastanja, kada je uloga i uticaj vršnjaka presudan u njihovom ponašanju. Pod uticajem vršnjaka, mlada osoba često donese ishitrenu i nepromišljenu odluku, te kada u školski život uđe program „Profesionalna orijentacija u Srbiji“, koji ima za cilj da ostvari promene koje će doprineti zreloj, samostalnoj, realnoj odluci o budućoj školi/zanimanju učenika/ca, situacija se menja.To se postiže kako sadržajima, tako i načinom rada, tj. radioničarskim radom, koji se zasniva na aktivnim metodama i razmeni, kao i kroz preporuku da se formira vršnjački tim za profesionalnu orijentaciju.

Vršnjački tim za profesionalnu orijentaciju prolazi paket radionica, kojima se osnažuje za timski rad, vršnjačku edukaciju i PR aktivnosti. Vršnjački timovi imaju svog koordinatora iz redova članova tima profesionalne orijentacije, samostalno donose i realizuju svoj plan rada.

 

Privreda – Klub 500+ preduzeća

Jedna od inovacija u savremenom konceptu programa profesionalne orijentacije jesu realni susreti sa svetom rada, koji omogućuju mladima da se upoznaju sa različitim zanimanjima, radnim okruženjem, isprobaju radne zadatke i tako provere izbor željenog zanimanja kako bi samostalno doneli odluku o izboru budućeg zanimanja i školovanja. Ključnu ulogu u ostvarivanju realnih susreta imaju preduzeća, okupljena u Klubu 500+, koja:

- Otvaraju vrata svog preduzeća i dobijaju priliku da ga predstave

- Omogućavaju mladima da isprobaju i provere svoju odluku o budućem zanimanju i školovanju

- Daju doprinos u pripremi sposobnih, kompetentnih i zadovoljnih zaposlenih u budućnosti

- Imaju mogućnost da jasnije utiču na definisanje potreba lokalnog tržišta rada i upisne politike škola

- Postaje jedno od 500+ preduzeća koje ćemo promovisati kao društveno odgovorno preduzeće

 

Nacionalna služba za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje ima značajnu ulogu kao partnerska institucija koja pruža usluge karijernog informisanja i savetovanja, objavljuje podatke o potrebama tržišta i sveta rada, obrazovanja i zapošljavanja i usmerava tržište rada u skladu sa privrednim potrebama.

Saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Centrom za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS), posebno doprinosi ostvarenju programskog dela koji se odnosi na informisanje o zanimanjima i karijeri kroz:

  • Organizovanje posete učenika/ca Nacionalnoj službi za zapošljavanje i informisanje o uslugama koje pružaju;
  • Korišćenje sistema za informisanje i procenu ličnih kapaciteta i profesionalnih interesovanja;
  • Posetu učenika/ca sajmovima obrazovanja i karijere: Sajam profesionalne orijentacije i planiranja karijere;
  • Korišćenje publikacije: Vodič za osnovce, i drugih namenjenih osnovcima;
  • Učešće u aktivnostima tima za profesionalnu orijentaciju na lokalnom nivou i gradjenju lokalne mreže partnera u oblasti profesionalne orijentacije;
  • Učešće u realizaciji mentorskog sastanka sa osnovnim školama, gde se prezentuju usluge i dogovora o zajedničkim aktivnostima u cilju uspostavljanja funkcionalnog sistemskog modela profesionalne orijentacije.

 

 

 


Vesti

Veb sajt profesionalnaorijentacija.org 24. 05. 2022.

Veb sajt profesionalnaorijentacija.org je nastao u okviru projekta Profesionalna orijentacija u Srbiji koji je u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji realizovao GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta. Pročitaj vest→

Obuke za mlade u Nišu pod nazivom “Želim da radim” 03. 06. 2016.

Udruženje romskih studenata u Nišu organizovalo je i realizovalo zanimljive obuke za mlade pod nazivom "Želim da radim". Pročitaj vest→

Izveštaj sa Dana devojčica održanog 21. Aprila 2016. 01. 06. 2016.

U ovogodišnjem Danu devojčica učestvovalo je 1206 devojčica iz 19 gradova u Srbiji! Pročitaj vest→

Sajam obrazovanja u Šapcu 25. 05. 2016.

Mentorska škola "Jevrem Obrenović" bila je organizator sajama, na kome su se osnovcima predstavile srednje škole iz Šapca. Pročitaj vest→

Dan devojčica u Leskovcu i Kraljevu 25. 05. 2016.

Učenice škola iz Leskovca i Kraljeva učestvovale su u još jednom veoma uspešnom Danu devojčica! Pročitaj vest→